Ökat intresse för "mystiska shoppare"

Allt fler svenska butiker och företag visar intresse för ett fenomen som kallas ”mystery shopping”, där anonyma kunder granskar anställda till exempel i butiker, på uppdrag av ägarna.

Ett företag som erbjuder de här tjänsterna är Bättre Affärer. VD:n Veronica Karlsson ser ett ökat intresse för tjänsterna:

- Jag tror att det är fler företag som förstått värdet och syftet med mystery shopping, att man får reda på förbättringsmöjligheter i företaget, säger hon 

Fenomenet med mystery shopping existerar sedan närmare tio år tillbaka och finns i flera länder.

Företaget Bättre Affärer är ett av de största i branschen och har cirka 16.000 ”mystery shoppers” i Norden. De kan vara till exempel banktjänstemän, frisörer eller studenter.

När det gäller granskning av butiker är de anonyma kundernas uppgift att kartlägga butikens renlighet och skyltning. Men framför allt ska de anställdas kundbemötande testas. Bättre Affärer har ingen statistik på hur stor ökningen av mystery shopping är, men VD:n Veronica Karlsson uppskattar det till ett par procent i år. Hon tror att fenomenet kommer att öka ännu mer inom en snar framtid.

Men Mikael Andersson, ombudsman på Handels i Halmstad, är kritisk mot metoden. Han befarar att anställda som utsätts för denna slags granskning kan känna sig hotade.

- Är de provocerande för att personalen ska göra misstag, så kan ju personalen eventuellt känna sig hotad, beroende på vad arbetsgivaren tänkt använda informationen till, säger han.

Britta Eklund, expedit på Kapp Ahl i Göteborg, har ännu inte råkat ut för mystery shopping, och hon skulle helst vilja slippa vara med om det.

- Det skulle inte kännas bra om de var inne och kontrollerade vad vi gjorde, säger hon.

Tror du att du skulle bli bättre om du utsätts för mystery shopping?

- Nej, det tror jag inte. Man försöker vara så bra som möjligt ändå, säger Britta Eklund i Göteborg

Johan Tollgerdt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista