Bilbomb i Bagdad krävde tio liv

Uppdaterad 11:15
En kraftig bilbomb dödade minst tio människor i Bagdad på onsdagsmorgonen. Minst 40 skadades i det första större attentatet i staden sedan den nya irakiska regeringen tog över makten för drygt två veckor sedan.

 

Fönsterrutor skakade hus flera kilometer bort när bomben detonerade. Med största sannolikhet var det ett verk av en självmordsbombare och bilen var lastad med 450 kilo dynamit.

Explosionen inträffade vid en av ingångarna till den kraftigt befästa zon i centrala Bagdad som hittills kontrollerats av den amerikanska ockupationsmyndigheten. Där ligger den amerikanska ambassaden och irakiska regeringsbyggnader.

Offer från båda sidor
Den irakiske premiärministern sa under morgonen att minst tio människor dödades i attentaten, tre irakiska soldater och sju civila. Enligt tv-bolaget CNN ska även en amerikansk soldat ha dödats. Ett fyrtiotal människor är skadade.

Enligt premiärministern är det irakiska kriminella som genomfört attentatet som hämnd för en polisräd under tisdagen, då fler än 500 brottslingar greps. Det kan dock lika gärna vara ett politiskt motiverat dåd.

Största attentatet på länge
Bomben är det största attentatet i Bagdad på fyra veckor och det första sedan den amerikanska ockupationen officiellt upphörde för drygt två veckor sedan.

Under de senaste två veckorna har det dock förekommit en rad mindre attacker mot såväl irakiska som amerikanska mål. Flera människor har också kidnappats.

Från amerikanskt håll har man starkt reviderat upp siffran för antalet motståndsmän i Irak.

Att ett attentat skulle genomföras under onsdagen har det varnats för under en längre tid. Den utgör nämligen årsdagen av den störtade monarkin i Irak 1958. Samtidigt är det en helgdag, vilket förmodligen bidragit till att antalet dödsfall är relativt få.

Sten Sjöström, Amman
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista