Saab medger störningar i produktionen

1:14 min

Saabs vd Jan Åke Jonsson medger i dag att Saab har haft vissa störningar. Det sa han när Saab inledde sin egen vårsalong i Nacka strand i dag.


Jonsson sa också att Saab under andra halvan av första kvartalet haft en tajtare likviditet, men att situationen kommer att bli bättre inom kort. Han hoppas att leverantörerna fortsätter att jobba med Saab.

Saabs ordförande Victor Muller sa att det beskrivits som om Saab står på randen till kollaps, men att han försäkrar att så inte är fallet.

Han sa också att han ångrar att Saab tidigare gjort så tydliga uttalanden om hur många bilar man ska producera och att för mycket fokus hamnat på att Saab inte nått upp till produktionsmålen.

Enligt Muller kommer Saab i framtiden att vara mer försiktigt i sina uttalanden.

Vad säger Trollhätteborna själva om vad som händer inom Saab?

– Jag tror att det kommer att gå bra, det kommer att lösa sig, säger Carita Hermansson, vars man jobbar på Saab.

Hemma blir det mycket prat om Saab runt köksbordet. Jag frågar om hennes man är orolig över vad som har hänt de senaste dagarna, när både underleverantörerna Schenker och IAC har stoppat leveranser till Saab.

– Han tar det lugnt, ser positivt framåt. Tiden får utvisa vad som händer, säger Carita Hermansson.

Rolf Andersson är inte lika positiv.

– Jag tror inte mycket på det. Det finns inga rejäla bestämda gubbar som håller i det hela, säger han.

Per Löwenlid är näringslivschef i Trollhättan kommun. Han är inte bekymrad över de senaste turerna kring Saab. Och han litar på när Saabs ordförande Victor Muller säger att allt är som det ska.

– Jag har ingen anledning att misstro honom. Saab följer sin affärsplan så vitt jag förstår. Likviditeten kan vara ansträngd i vissa sammanhang. Förhandlingar med leverantörer pågår alltid inom alla branscher. Jag tror att detta kommer att bli väldigt bra framöver, säger Per Löwenlid. 

Catarina Friskman

Ekot

Frida Johanson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista