Höga förväntningar på Ericssons rapport

Förväntningarna är högt ställda på telekombolaget Ericsson, som om en vecka presenterar sin halvårsrapport. Det är framför allt bolagets försäljning som står i fokus.

Att Ericsson kan spara; det är känt. Ett omfattande sparpaket fortsätter att pressa kostnaderna och förbättra lönsamheten. Men inför bolagets rapport om en vecka är det försäljningen som drar till sig mest intresse. Inför halvårsrapporten har Ericsson tävlat med konkurrenten Nokia om vem som plockat hem flest beställningar av telefonsystem.

För en månad sedan berättade Nokia att man fått fler beställningar än Ericsson på mobilsystem hittills i år. Ericsson svarade snabbt med att offentliggöra fem nya kontrakt, bland annat ett i Kina på drygt 800 miljoner kronor.

Aktieanalytikerna tror nu att Ericsson har sålt för hela 30,2 miljarder kronor under andra kvartalet . Det skulle innebära en tillväxt med 9,5 procent jämfört med samma period i fjol. Vinsten väntas bli 5,4 miljarder kronor, vilket är en rejäl förbättring jämfört med fjolårets förlust på 200 miljoner kronor. Men om bolaget inte lever upp till förväntningarna är risken stor att aktiekursen faller.

Robert Andersson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".