Fotbollscup hotas av peruansk strejk

Samtidigt som de sydamerikanska mästerskapen i fotboll, Copa America, pågår i Peru genomför fackföreningsrörelsen idag, onsdag, en nationell proteststrejk.

Den peruanska regeringen har börjat tala om sabotage och anklaga terrorister för att ligga bakom.

Polemiken inför onsdagens proteststrejk har varit hätsk. Inrikesministern hävdar att han har information om att terrorister, knutna till den maoistiska gerillarörelsen Sendera Luminoso, kommer att utnyttja strejken för att genomföra våldsaktioner.

President illa omtyckt
Strejkledarna, på sin sida, hävdar att ministerns anklagelser är en förevändning för att skicka ut militär på gatorna för att slå ner en helt fredlig och legal strejk. Strejken, som också stöds av det största oppositionspartiet APRA, kommer i ett känsligt läge.

Trots att den ekonomiska tillväxten under senare är varit bättre i Peru än i övriga Latinamerika, så är president Alejandro Toledo, mindre omtyckt än någonsin. Knappt sex procent av peruanerna ger honom sitt stöd.

Våldsamma protester
Den senaste tiden har varit fylld av protester som rymt en oroande dos av våld. För inte så länge sedan lynchades en borgmästare av en uppretad och berusad folkmassa i en stad i Anderna och i förra veckan brändes flera offentliga lokaler i staden Ayacucho i samband med en lärarstrejk.

I bägge fallen hävdar myndigheterna att det var grupper knutna till Sendero Luminoso som låg bakom våldsamheterna. Den här gången tycks det mindre vara rädslan för våldsaktioner som irriterat regeringen. Det har istället mer att göra med ilska över att strejken på något satt ska sabotera genomförandet av Copa America.

Regeringen vill förbättre rykte
I Latinamerika är Copa America ett evenemang av samma kaliber som EM i Portugal nyligen och den peruanska regeringen har satsat stort på att använda fotbollscupen for att förbättra sitt rätt slitna rykte.

Hittills har organisationen varit exemplarisk men det är ett intryck som inte bara strejken utan även myndigheternas reaktion på strejken lätt kan komma att andra.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista