Vilseledd?

Blair får intern kritik för Irakkriget

I Storbritannien fick premiärminister Tony Blair på onsdagen hård kritik för hur regeringen använt det underättelsematerial som ledde landet in i kriget mot Irak. Underrättelsetjänstens rapporter om Iraks vapenkapacitet före kriget hade allvarliga brister, enligt en färsk rapport.

Det var med knastertorr ton som den brittiske veteranpolitikern lord Butler presenterade sin rapport som i allt väsentligt slår fast att premiärminister Tony Blair lät sig vilseledas av den egna säkerhetstjänstens rapporter om Iraks vapenkapacitet före kriget.

Inga massförstörelsevapen i Irak
Lord Butler och hans undersökningsgrupp konstaterar att vissa av säkerhetstjänstens källor hade allvarliga brister, men att det ändå inte finns bevis för ”medveten förvanskning eller klandervärd försumlighet”. Irak hade enligt lord Butler inga betydande, om ens några, kemiska eller biologiska vapen som skulle kunna användas.

Lord Butler konstaterar också att hans slutsatser kan tvinga den ansvarige John Scarlett att avgå. Scarlett är nyutnämnd chef för den brittiska spionorganisationen MI6 och lord Butler hoppas att han får stanna på den posten.

Stor retoriker
När så premiärminister Tony Blair fick kommentera Butlerrapportern, firade retoriken nya triumfer. Världen är säkrare utan Saddam och det var rätt att göra sig av med honom, sa en stridslysten Blair. Men han medgav att bevisen på Iraks påstådda innehav av massförstörelsevapen var mindre säkra, mindre välgrundade än han hade påstått före kriget.

Men, sammanfattade Blair, ingen ljög. Frågan är om alla kommer att tro på det.

Bengt Nilsson
bengt.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".