FN-konvoj besköts i Gaza

Den israeliska armén besköt på onsdagen en av FN:s livsmedelskonvojer när den anlände in i den belägrade staden Beit Hanoun på Gazaremsan.

FN-konvojen besköts med automateld och FN-personal, bland annat chefen för FN-organet UNRWA, Peter Hansen, tvingades söka skydd i en byggnad intill, men inga personer skadades.

Efter att ha fått kontakt med den israeliska armén upphörde beskjutningen och konvojen kunde fortsätta.

Matleverans till belägrad stad
Enligt FN fanns det en överenskommelse med den israeliska armén om att matleveransen skulle komma fram på onsdagen till den sedan två veckor tillbaka belägrade staden Beit Hanoun i Gaza.

Enligt den israeliska armén berodde beskjutningen på att militanta palestinier först öppnat eld mot armén i just det här området och att armén inte skulle ha skjutit på FN:s konvoj.

Missilbeskjutning
Armén har belägrat Beit Hanoun sen två missiler, avskjutna därifrån, slog ner i en israelisk stad på andra sidan gränsen och dödade två personer.

Arméns avsikt är att förstöra alla möjligheter att skjuta missiler från Beit Hanoun. Men sedan dess har en hel rad missiler skjutits in på israelisk mark, dock utan att någon dödats.

Christina Gustafsson, Jerusalem
christina.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista