Pollensäsongen redan i full gång på flera håll

2:01 min

Pollensäsongen är redan i full gång på flera håll i landet. Många är drabbade och i år förväntas högra halter än vanligt av al.

Juha Dedorson är en av de nästan två miljoner svenskar som lider av pollenallergi.

– Ögonen börja rinna och det känns som jag får en snuva. Allmänt jobbigt att andas också. Man får planera lite när man ska ut, kolla pollenhalter och så, säger han.

Främst är det pollen från lövträd, gräs och gråbo som orsakar besvären och allergiker kan ha problem från tidig vår till sen höst. I de sydligaste delarna av landet har blomningen redan varit i gång ett tag och nu början pollen spridas också längre norrut, upp till Sundsvall ungefär.

Just nu är al och hassel det största problemet för allergiker och det förväntas bli mycket al i år säger Kerstin Alm Kübler som är intendent på Palynologiska laboratoriet som gör mätningar.

– När det gäller alblomningen som nu har tagit fart så tror vi att det kommer bli ett lite värre år än vad det varit tidigare, i alla fall värre än förra året. När det gäller björken så kan det nog bli ett rikligt år i Sverige medan de inte verkar bli det i de här delarna (Stockholm reds anm), säger hon.

På taket på ett laboratorium på Stockholms universitet finns en av de 17 mätinstrument i landet som mäter pollenhalter, med hjälp av en tunn klisterfilm exponeras olika delar för luft som sedan analyseras dör att se hur höga pollenhalterna är.

Och pollenallergikern Juha Dedorson bävar inför den stundande blomningen.

– Det är som lugnet före stormen, säger han.

Lotta Myhrén

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista