Bedragare luras via sms

Bedragare som skickar så kallade ”Nigeriabrev” har nu också börjat använda sig av sms-meddelanden till mobiltelefoner.

Det första kända meddelandet i Sverige skickades till Mikael Hansson i Karlskrona på tisdagen. Han läser upp sms-meddelandet.

– ”I need your help to transfer out 27,5 milion dollars dollars..”, läser Mikael Hansson.

– Man har ju fått sånt här via e-post förut, men det känns inte alls lika personligt. Nu känns det som att det verkligen är mig det berör, säger Mikael Hansson.

”Nigeriabreven” går i stora drag ut på att någon uppger sig sitta på en större summa pengar som denne behöver föra ut ur landet. För att kunna göra det behöver bedragaren tillgång till mottagarens bankkonto. Men för att kunna föra över pengarna finns det vissa avgifter att betala, pengar som betalaren då aldrig mer ser röken av.

Hur stora summor det handlar om varierar, enligt finanspolisen rör det sig om allt från några tusen till flera hundra tusen. Nigeriabreven har förekommit sedan 50-talet, men det här är alltså första gången de dykt upp i form av sms berättar Nils-Gunnar Danielsson chef på rikskriminalens finanspolis:

– Under årens lopp har det kommer in olika anmälningar om ”Nigeriabreven”. För tio år sedan kom de brevledes, sedan gick de över till elektronisk väg. Vi har aldrig hört talas om att de kommer via sms. Jag tror att det här kommer vi se mer av. Det har visat sig att de som sysslar med Nigeriabrev är ganska uppfinningsrika, säger Nils-Gunnar Danielsson, chef på rikskriminalens finanspolis.

Mikael Eriksson, SR Blekinge
mikael.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista