EU-bråk om Storbritanniens rabatt

Det ser ut att segla upp till strid mellan EU-länderna när det gäller unionens framtida budget. Ett förslag som EU-kommissionen presenterade på onsdagen innebär att den rabatt som Storbritannien haft på sin EU-avgift försvinner.

Rabatten som Storbritannien förlorar sprids ut på fler länder, bland annat Sverige.

I tjugo år har Storbritannien haft en särskild EU-rabatt. Detta sedan den dåvarande premiärministern Margaret Thatcher under ett toppmöte slog handväskan i bordet och krävde pengarna tillbaka. Då var Storbritannien ett förhållandevis fattigt land i unionen, i dag är det ett av de rikaste.

Rabatten kan spridas ut på andra länder
EU-kommissionen vill att särbehandlingen upphör och att rabatten som i dag uppgår till runt 40 miljarder kronor per år i stället sprids ut på de länder som betalar mest till EU i förhållande till vad de får tillbaka, däribland Sverige.

Förslaget gäller den budget som börjar gälla 2007 och innebär också att EU totalt sett tar ut något mer i avgift från medlemsländerna än i dag, på grund av utvidgningen.

För Sveriges del skulle kommissionens förslag innebära en årlig kostnad på ett par miljarder kronor mer än i dagsläget. Förra året betalade Sverige 24 miljarder kronor till EU och fick tillbaka 12.

Men innan förslaget blir verklighet måste länderna komma överens. Varje land har vetorätt och direkt efter att förslaget presenterats förklarade den brittiska regeringen att rabatten inte är förhandlingsbar och helt rättvis eftersom exempelvis EU:s generösa jordbruksstöd missgynnar Storbritannien i förhållande till andra EU-länder.

Strid om sockerreform
Kommissionen presenterade i går ytterligare ett förslag det kommer att bli mycket strid om: sänkt stöd till EU:s sockerodlare, varav de flesta finns i Frankrike, Tyskland och Polen.

Sänkta subventioner till odlarna sänker priset på socker i EU med cirka en tredjedel och skulle göra det lättare för sockerodlare utanför EU att konkurrera på världsmarknaden. EU har under lång tid fått hård kritik från omvärlden på grund av att subventionerat EU-socker förstör marknaden för odlare i Afrika och Latinamerika.

Med dagens förslag kommer den mängd socker som exporteras från EU att sjunka med runt 80 %.

Dock väntas hårt motstånd. I går demonstrerade 800 sockerodlare utanför EU-kommissionen i Bryssel. På banderollerna sågs jordbrukskommissionär Franz Fischler, avbildad som den romerske kejsar Nero, spelande harpa framför brinnande sockerfält.

Pontus Mattsson, Bryssel
pontus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".