Inget Säposkydd för Ghezali

Det finns en hotbild mot Mehdi Ghezali i Sverige. Det hävdar Guantánamogruppen som fått hatiska brev efter uppgifterna om flygkostnaden hem till Sverige för Ghezali kommit ut i media. Han står dock inte under Säkerhetspolisens beskydd.

– Vi har varit i kontakt med Guantánamogruppen och de har lämnat information till oss som vi bearbetar. Är det så att det finns ett hot så lämnar vi det vidare till den vanliga polisen, det är inte Säkerhetspolisens uppgift att skydda honom, säger Klas Bergenstrand, chef för Säpo.

Hatbrev och kritiska röster
Förutom hatbreven som Guantánamogruppen mottagit har kritiska röster hörts i radioprogrammet Ring P1. På en främlingfientlig hemsida på nätet står; ”Svenskar vill inte betala för kubasvensken”.

Å ena sidan skydd, å andra sidan övervakning. Det inleddes aldrig någon förundersökning mot Mehdi Ghezali eftersom chefsåklagare Thomas Lindstrand inte ansåg att brott kunde styrkas. Enligt Klas Bergenstrand betraktas därför Ghezali som en fri man av Säpo och han får röra sig precis som han vill.

– Han är inte misstänkt för brott så han rör sig totalt fritt i Sverige och han kan resa utomlands, säger han.

”Vi redovisar inte vår spaning”
Om det trots detta pågår någon bevakning eller spaning på Ghezali vill Säpochefen inte kommentera.

– Vi redovisar inte hur vår spaning, vår underrättelseverksamhet ser ut eller vad vi ägnar våra intressen åt. Vi tittar närmare på de personer som planerar att begå brott och som har begått brott och som faller under vårt ansvarsområde, säger Klas Bergenstrand.

Martin Hedberg
martin.hedberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista