Spirande sockerbetor.

Minskat sockerstöd slår mot svenska bönder

EU-kommissionen vill kraftigt skära ned stödet till sockerindustrin. Förslaget skulle innebära sänkta sockerpriser inom EU men kan slå hårt mot de svenska sockerbetsodlarna.

Förslaget framkom när jordbrukskommissionären Franz Fischler på torsdagen presenterade ett förslag till reformer av sockerstödet.

”Fortsatt nedläggning”
Otto von Arnold, ordförande i Sveriges Betodlares Centralförening tror att förslaget kommer att slå mot sockerbetsodlarna.

– Dels får vi en fortsatt nedläggning av lantbruket. Det är inte bara sockerbetsodlingen utan alla runt omkring som drabbas också. Gårdar i periferin med långa transportavstånd som kommer få stora problem. Vi får inte glömma att sockerbetsodlingen är motorn i den sydsvenska växtodlingen, säger han.

EU-kommissionen vill alltså minska både mängden socker som med stöd produceras i EU och sänka de priser som EU garanterar sockerproducenterna och det riskerar enligt Otto von Arnold att slå ut många av Sveriges omkring 3200 sockerbetsodlare, särskilt på Gotland där avstånden är stora.

För mycket produceras
Idag produceras mycket mer socker än vad som går åt inom EU och överskottet säljs sedan på världsmarknaden. Kritiker säger att det konkurrerar ut bönder i fattiga länder.

Med det liggande förslaget skulle mängden socker som säljs på världsmarknaden successivt minska från nuvarande 2,8 miljoner ton till 0,4 miljoner ton. Samtidigt vill kommissionen alltså också minska på mängden socker som produceras med stöd, från 17,4 miljoner ton till 14,6 miljoner ton.

EU:s stöd till sin sockerindustri har inte reformerats på 35 år. Det har under de senaste åren kritiserats allt mer högljutt, förutom att det tränger ut bönder i fattigare länder menar kritikerna att det gynnar de stora sockerbolagen och att konsumenterna får betala mycket mer för socker på grund av stödet.

”Tidpunkten är illa vald”
Otto von Arnold håller med om att sockerstödet behöver reformeras men han tycker att tidpunkten är illa vald, eftersom det är oklart hur mycket socker de nya EU-länderna kommer att producera. Hur som helst är förslaget för drastiskt.

– Det är för radikalt, för brutalt och för långtgående. Det är för stora prissänkningar. De förutsätter saker man inte har någon aning om, säger Otto von Arnold, ordförande i Sveriges Betodlares Centralförening.

Caroline Salzinger
caroline.salzinger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".