Ansiktena som ska pryda Sveriges nya sedlar

2:35 min

En barnboksförfattare för en tjuga, FN:s tidigare generalsekreterare på tusenlappen och en skådespelare på nya hundringen. I dag presenterade Riksbanken vilka ansikten vi kommer att få bekanta oss med på sedlarna framöver.

Det kommer att finnas två teman som präglar sedlarna. Det ena är människor som gjort stora kulturella insatser för Sverige, det andra natur och miljö. De personer som pryder sedlarna måste ha varit verksamma under 1900-talet.

– Det har inte varit svåra beslut. Det har varit enighet i det här, säger Johan Gernant, ordförande i Riksbankens fullmäktige.

Nu får ni på ert ansvar att ni avskaffat Selma, hur känns det?
– Ja, man får se vad som kommer i stället. Astrid Lindgren. Jag tror att det blir ett ganska populärt val.

FN:s tidigare generalsekreterare Dag Hammarskjöld hamnar på 1 000-kronorssedeln, medan operasångerskan Birgit Nilsson präglar 500-kronorssedeln. På den helt nya 200-kronorssedeln ska regissören Ingmar Bergmans ansikte finnas.

Den nya hundralappen får Greta Garbos ansikte, Evert Taube hamnar på 50-kronorssedeln och Astrid Lindgren på 20-lappen. Barnboksförfattaren har varit en av favoriterna i förhandsspekulationerna till att hamna på en sedel.

Med de nya namnen blir sedlarna mer jämställda: tre män och tre kvinnor. Men värdet på de "manliga" sedlarna är högre noterade vaksamma snabbt på mikrobloggen Twitter: 1 250 kronor jämfört med 620 kronor för de "kvinnliga" sedlarna.

Den nya 2-kronan kommer att bli det största myntet i plånboken, större än dagens femkrona. Alla svenska mynt ska miljöanpassas så att nickellegeringarna försvinner. Det betyder att silverblanka mynt förpassas till historien.

Tidigast 2014-2015 kommer de nya mynten och sedlarna att finnas tillgängliga.

Förslag på nya motiv till sedlarna har kommit från allmänheten. 600 förslag uppges ha funnits med i urvalsprocessen.

Den viktigaste anledningen till att Riksbanken ger ut nya sedlar är att försvåra förfalskningen av pengar.

De nya sedlarna

Varje sedel består av ett personporträtt och ett natur-/miljömotiv med tydlig koppling till den person som porträtteras.

20-lappen: Astrid Lindgren, författare (1907-2002), motiv från Småland
50-lappen: Evert Taube, författare, vissångare (1890-1976), motiv från Bohuslän
100-lappen: Greta Garbo, skådespelerska (1905-1990), motiv från Stockholm
200-lappen: Ingmar Bergman, regissör (1918-2007), motiv från Gotland
500-lappen: Birgit Nilsson, operasångerska (1918-2005), motiv från Skåne
1 000-lappen: Dag Hammarskjöld, ämbetsman (1905-1961), motiv från Lappland

Mikael Kulle

Ekot

Tommy Fredriksson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista