Amerikanska soldater i Bagdad.

Svårare för USA att rekrytera soldater

Kriget i Irak har gjort att den amerikanska armén har fått personalproblem. Den här veckan ska ytterligare sextusen reservister kallas in och nu pågår rekryteringen av nya, unga soldater runt om i USA.

19-åriga Christine Sakyi från Washington-förorten Springfield, har just tagit värvning i amerikanska armén. Som belöning har hon nu chans att få sina college-studier betalda av militären.

– Det är chansen till utbildning och karriär som gör att jag vill bli soldat, säger Christine Sakyi.

Men helst vill hon slippa skickas till Irak.

Knappa resurser
Just nu befinner sig 140 000 amerikanska soldater i Irak. Kriget har inneburit att arméns personalresurser är tänjda till bristningsgränsen.

I år är målet att rekrytera 77 000 nya soldater. Enligt försvarshögkvarteret kommer man att klara det målet.

Svårare att rekrytera
Men Irak avskräcker många och att rekrytera ungdomar har blivit märkbart svårare, säger sergeant Jay Beales, som arbetar vid rekryteringskontoret i Springfield. 

– Tidigare brukade ungdomarna söka upp oss på rekryteringskontoren, säger sergeant Beales.

– Nu måste vi aktivt söka upp dem på skolgårdar och i köpcenter. När unga människors liv står på spel så påverkar det alltid den militära rekryteringen.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista