Paul Klebnikov mördades i fredags.

Amerikansk oro efter journalistmord

I morgon, fredag, begravs den amerikanske journalisten Paul Klebnikov som i helgen mördades i Moskva. Den amerikanska ambassadören i Ryssland varnar för att mordet kan påverka investeringsklimatet i Ryssland.

I fredags kväll mördades Paul Klebnikov utanför sin redaktion av minst två attentatsmän med automatvapen. I Moskva är de flesta övertygade om att mordet utfördes av någon som retats av hans granskande journalistik.

Avslöjade rika män
Klebnikov var en amerikansk journalist som jobbade i Ryssland.

Under mitten av 90-talet gjorde han sig känd för att i en granskande bok avslöja detaljer om hur en av Rysslands rikaste män, Beresovsky, agerade i bakgrunden kring den dåvarande presidenten Jeltsin och hur Beresovsky förde ut enorma summor ur Ryssland.

Nyligen blev Klebnikov chefredaktör för den ryska upplagan av affärstidningen Forbes och i våras presenterade tidningen en lista på Rysslands rikaste män.

En lista på över 100 personer där många skulle ha svårt att förklara hur de tjänat ihop sina miljarder, som en kommentator uttryckte det.

Investeringar hotas
Vid en minnesceremoni på onsdagen, sa den amerikanska ambassadören i Moskva att amerikanska medborgare som jobbar i Ryssland oroas över mordet. Om det inte blir löst kommer det att störa det amerikanska investeringsklimatet i Ryssland.

Det är inte mycket som talar för att mordet ska lösas trots att det fått prioritet av åklagarna, säger Serge Schmemann, en av Klebnikovs vänner. Han är kolumnist i New York Times och skriver idag, torsdag, att under Putins tid som president har 14 journalister mördats i Ryssland och inget av morden har lösts.

Klebnikovs död tyder på att laglydighet inte prioriteras i Putins Ryssland och att mord fortfarande är ett säkert sätt att lösa problem på och att Kreml inte verkar bry sig om att det ser ut på det sättet.

Edvard Unsgaard, Moskva
edvard.unsgaard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".