Röd-Larsen får stöd av Annan.

Arafat ångrar bannlysning

FN:s generalsekreterare Kofi Annan stödjer helhjärtat sitt sändebud, norrmannen Terje Röd-Larsen, efter att han levererat hård kritik mot den palestinske ledare Yasser Arafat.

I onsdags förklarades veteranförhandlaren Röd-Larsen inte längre välkommen i de palestinska territorierna, men i dag, torsdag, backar Yasser Arafat.

Uttalandet gjordes i ren ilska över Röd-Larsens kritik förklarar nu palestiniernas FN-representant Nasser al-Kidwa. Det finns inget beslut om ett förbud för Röd-Larsen, men kritiken mot hur den palestinska myndigheten sköts var inte objektiv, vidhåller han.

Tidigare god vän med Arafat
Terje Röd-Larsen har under många år spelat en central roll i Mellanösternförhandlingarna och hade en nyckelroll när Osloavtalet förhandlades fram 1993 mellan Israel och palestinierna.

Han har tidigare haft mycket goda relationer med palestiniernas ledare Yasser Arafat, så goda att den israeliska ledningen sedan ett par år tillbaka vägrar att tala med honom.

Den kritiska rapporten kom därför som en chock för palestinierna. Kaoset ökar hela tiden, säkerhetsläget försämras och Yasser Arafat saknar politisk vilja att genomföra de reformer av myndighetens styre som krävs, rapporterade Terje Röd-Larsen till FN.

Vill samla säkerhetsstyrkorna
Till den israeliska tidningen Jerusalem Post säger en representant för den palestinska myndigheten att det var Yasser Arafat personligen som beslutade att bannlysa sin forna vän från palestinsk mark.

Efter ett möte mellan en rådgivare till generalsekreterare Kofi Annan och arabländerna i onsdags kväll tonades dock uttalandena ned och ändrades.

Kritiken mot Arafat gäller bland annat de palestinska säkerhetsstyrkorna.

Egypten, som är djupt involverat i förhandlingarna om Israels tillbakadragande från Gaza, har tillsammans med FN, USA och Ryssland krävt att de olika grupperna slås samman och att regeringen, inte Yasser Arafat, ska ha kontrollen över dem.

Detta skulle innebära att Arafats roll bara blir representativ och att makten tas ifrån honom. Något som den gamle ledaren hittills vägrat gå med på.

Christina Gustafsson, Jerusalem
christina.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".