Sammanlagt anhölls elva personer i samband med utpressningsdramat i Vårberg.

Privata vaktstyrkan frigiven

Uppdaterad 16:45
Släppta men fortfarande misstänkta. Så sammanfattar Söderortspolisen läget för de polska medborgare som ingår i Rutkowski Patrol, den privata säkerhetsstyrka som slog till mot några utpressare i en lägenhet i stockholmsförorten Vårberg på onsdagskvällen.

Säkerhetsstyrkan leds av en polsk EU-parlamentariker.

– Vi går vidare med utredningen och ser vart vi kommer någonstans, helt enkelt. De som fanns med i Rutkowski Patrol är i alla fall frigivna nu, det fanns inte skäl att hålla dem frihetsberövade längre, säger Christer Sjöblom, kriminalchef vid Söderortspolisen.

Det var i onsdagskväll som tre män kom in till Södertspolisen och ville anmäla en utpressning. En av männen hade en byggfirma och sa att han blivit hotad och utpressad under en längre tid. Vid tiotiden kommer sedan uppgifter till polisen om att en insats utförd av män i kamouflagekläder är i full gång i Vårberg.

Verkar i hela Europa
När polisen kommer till platsen finns där redan byggherren samt EU-parlamentarikern, privatdetektiven och tv-stjärnan Krzystof Rutkowski tillsammans med sin säkerhetsstyrka, som då gripit de misstänkta utpressarna. Christer Sjöblom berättar att Rutkowskis säkerhetsstyrka tidigare varit aktivt på andra ställen.

– Rutkowski Patrol som det heter, åker Europa runt och ingriper på olika sätt till skydd för polska medborgare som råkat illa ut, framför allt från andra polacker. De har varit i Tyskland, Belgien och Spanien och ingripit på liknande sätt.

Har ni varit med om något liknande tidigare?

– Nej inte här i Sverige, inte vad jag känner till i alla fall.

Hur ser ni på en sådan här typ av säkerhetsstyrka?

– Det är ju inte direkt konventionellt för svenska förhållanden, men sedan var gränsen går för vad som är olagligt, det är ju inte helt självklart.

Martin Hedberg
martin.hedberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista