Genombrottsstudie inom hiv-forskningen

En ny studie visar att en billig kombinationsbehandling av virushämmande läkemedel kraftigt minskar risken för överföring av hiv-smitta från en gravid kvinna till hennes barn.

Läkare vid Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm tror att upptäckten kan påverka epidemins spridning.

– Jag tycker det här är en av de största framgångarna inom hiv-forskningen. Att kunna reducera överföringen av hiv från omkring 30 procent till några enstaka procent är ett väldigt stort framsteg, säger Anders Sönnerborg, infektionsläkare vid Karolinska universitetssjukhuset.

I studien har en grupp thailändska gravida kvinnor som bär på hiv-smitta fått behandling med en relativt billig virushämmare, Zidovudin. Kvinnorna fick medicinen under slutet av graviditeten.

Resultatet visar att 6,3 procent av barnen smittades av sina hiv-positiva mödrar, en mycket lägre andel än de runt 30 procent som smittas om mammorna inte får någon behandling alls.

Bara en procent smittades
I studien ingick även en annan grupp gravida kvinnor, vilka behandlades med ytterligare en medicin. De fick vid ett enda tillfälle en dos av substansen Nevirapin, som sedan också gavs till deras barn efter förlossningen.

Bland mödrarna som fick denna behandling var det endast 1,1 procent som förde över hiv-smittan till sina barn.

Att medicinerna anses vara relativt billiga och dessutom ska ges under en kort period är av stor betydelse om de ska kunna användas även i u-länder.

– Dels ger man medicinen under ett begränsat antal dagar och sedan produceras läkemedlen i utvecklingsländer till en billig kostnad. Men det är klart att ger man det i riktigt stor skala blir det ändå en rejäl kostnad att räkna med, säger Sönnerborg.

Behöver ekonomiskt stöd
Trots att läkemedlen är billiga kommer u-länderna att behöva ekonomiskt stöd för att ha råd med dem, menar Anders Sönnerborg. Ytterligare ett problem är att substansen Nevirapin kan göra patientens hiv-smitta mer motståndskraftig för behandling.

– Det har visat sig att en enda dos av Nevirapin kan leda till resistens hos en viss andel av mödrarna och det här är ju ett potentiellt problem i framtiden. Det är svårt att veta nu vilken relevans det kommer att ha, om behandlingseffekten kommer att avta när modern går in i en andra graviditet, säger Sönnerborg.

Studien är publicerad i New England journal of Medicin.

Annika Lund
annika.lund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista