Laila Freivalds ersätter statsministern.

Freivalds: Ingen svensk folkomröstning

I onsdags annonserade Frankrikes president Jacques Chirac att en folkomröstning om EU:s nya grundlag ska äga rum nästa år. För Sveriges del är dock saken klar, enligt utrikesminister Laila Freivalds: det blir ingen svensk folkomröstning.

– Vi ser inte något behov av en folkomröstning, för det är inte sådana förändringar som sker utav EU-fördraget. Det viktiga som vi tyckte att människor skulle ta ställning till var om vi skulle gå med i EU eller inte och de grundlagsändringar vi då var tvungna att göra. Det behövs inte nu, säger Freivalds till Ekot.

Ett efter ett har EU-länderna tagit beslut om att folkomrösta om det nya fördraget och under den senaste tiden har två av de största och mest inflytelserika länderna i unionen också beslutat sig för att hålla val i frågan.

Nio länder ska folkomrösta
I april deklarerade Storbitanniens premiärminister Tony Blair att landet ska hålla folkomröstning och i onsdags kom beskedet att Frankrike ska göra samma sak. Sammanlagt är det nu nio länder som ska rösta om EU:s nya grundlag, som medlemsländerna kom överens om i Bryssel i mitten av juni.

Regeringen säger nej
I Sverige vill vänsterpartiet och miljöpartiet ha en folkomröstning, precis som nykomlingarna på den politiska scenen Junilistan. Men för regeringen är frågan helt kall. Under torsdagens regeringssammanträde diskuterades inte ens Frankrikes beslut, säger Laila Freivalds som sommarvikarierar som statsminister.

– Vi hade vår folkomröstning i samband med att vi blev medlemmar i EU och den här förändringen av fördraget har inte en sådan betydelse att den motiverar en folkomröstning. Vi tycker att det är en typisk fråga för den valda svenska riksdagen att ta ställning till och det är också den uppfattning en majoritet av riksdagen har, säger hon.

Inga-Lill Hagberg
inga-lill.hagberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista