"Saab har nästan 100 miljoner i skuld"

1:56 min

Saab Automobiles obetalade skulder till underleverantörerna uppgår till omkring 100 miljoner kronor. Det säger ordföranden för underleverantörsföreningen Fordonskomponentgruppen, Christer Palm.

– Vi pratar om stora summor. Det finns ju sådana som har enstaka miljoner till tiotals miljoner i fordringar, så man kan nog tro att det är uppåt en hundra miljoner som finns av fordringar, säger Christer Palm.

Fordonskomponentgruppen har talat med flera av Saab stora leverantörer. En del har levererat produkter till Saab för tiotals miljoner kronor som de fortfarande inte fått betalt för. Totalt bedömer Fordonskomponentgruppen att det handlar om 100 miljoner kronor i skulder till de största leverantörerna.

Varje vecka förfaller nya fakturor och Saabs skulder kan stiga betydligt redan i slutet av den här veckan om inte fakturorna betalas, säger Christer Palm.

Osäkerheten gör att leverantörerna nu försöker förkorta sina betalningstider så mycket som möjligt. Många har i dag en betalningstid på 47 dagar, men enligt Christer Palm är flera leverantörer nära att börja kräva kontant betalning vid leverans.

Samtidigt försöker Saab förhandla till sig längre faktureringstider, men enligt Christer Palm är det svårt för leverantörerna att gå med på.

– Jag vet inte varför man ska förhandla när man har avtal. När man köper en sak bör ju köparen ha pengar att betala för den varan, vad det vara månde. Annars köper man ju inte.

Eftersom det i dagsläget är svårt för Saab att få banklån är den ryske miljardären Vladimir Antonov Saabs enda räddning, tror Christer Palm. Men Antonov måste först godkännas av bland andra Riksgälden och regeringen, eftersom staten är garant för det lån från Europeiska investeringsbanken som Saab är beroende av.

– Jag tror att det måste ske inom ett par veckors tid. Han verkar ju tycka att Saab är väldigt bra, han verkar tro på affärsplanen så varför inte tillåta en sådan investerare att gå in i så fall då, säger Christer Palm.

Och det är bråttom. Produktionen vid Saabs fabrik i Trollhättan står stilla på obestämd tid på grund av att leveranserna.

Catarina Friskman

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista