Man flyr undan översvämningarna i byn Pandaul i östra Indien med sina tillhörigheter.

400 döda i översvämningar i Sydasien

Läget i de översvämmade områdena i Indien, Bangladesh och Nepal har förvärrats. Omkring 400 människor har fått sätta livet till och cirka 10 miljoner människor har antingen fått fly sina hem eller blivit hemlösa.

På torsdagsmorgonen brast fördämningar vid floden Jamuna som rinner från det nordöstra hörnet av den indiska provinsen Assam ner mot Bangladesh huvudstad Dhaka.

Lermassorna begravde människor levande i Assam och när sedan vattnet nådde Bangladesh så svepte de med husen där människor också låg och sov.

Vattnet rasar fram
En mamma berättar för Dhakatidningen Daily Star att ”vattnet kom så fort och vi hann inte göra någonting”. Hon lyckades inte rädda sina två barn som sveptes med av vattnet.

I Bangladesh är 25 av landets 64 distrikt översvämmade så mycket att folk gör allt för att lämna området.

Dödsiffran stiger med en rasande fart i området. Nu börjar även delar av Pakistan att drabbas. Där har fem människor dött det senaste dygnet.

Allra värst är det i Assam där fem och en halv miljon människor drivits från sina hem de senaste tio dagarna. 3 000 byar är under vatten bara i den provinsen. I den östliga staten Bihar översvämmades ett fängelse och 34 lyckades fly i samband med en evakuering av fängelsets 600 intagna.

Svårt att nå alla drabbade
Nu försöker man via helikopter att ge mat, vatten och medicin till de som flytt upp på höglänta områden och på hustak, men man har mycket svårt att nå alla. Vattenrelaterade sjukdomar har redan börjat härja i området.

Väderutsikterna är inte så ljusa de kommande dygnen heller och dessutom fylls floderna på av smältvatten från Himalaya.

Även Japan har drabbats av översvämningar. Det har regnat 400 millimeter på bara några dagar, vilket lett till fem människors död och att över 136 000 hushåll har evakuerats.

Margita Boström, Bangkok
margita.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista