Politik

MP: Stäng minst två kärnkraftsreaktorer

1:06 min

Efter kärnkrafthaveriet i Fukushima i Japan föreslår Miljöpartiet att Sverige stänger minst två kärnkraftreaktorer före nästa val 2014. Det skriver partiet på DN-debatt idag. Lise Nordin är energipolitisk talesperson för miljöpartiet.

– Kärnkraften i Sverige behöver omprövas mot bakgrund av det som har hänt i Japan. Det är en påminnelse om kärnkraftens säkerhetsproblem, säger Lise Nordin.

– För bara en vecka sedan så kom det en ny prognos från energimyndigheten som sa att fram till 2020 så räknar man med att ha ett el-överskott på 23 TWh. Det är ungefär hälften vad de svenska kärnkraftsreaktorerna har levererat under de senaste åren.

Därför kommer miljöpartiet att lägga fram en motion i riksdagen under förmiddagen där de alltså menar att det med tanke på el-överskottet är dags att stänga två reaktorer.

– Om man ser vad som händer runt om i världen så är det många länder som har beslutat att ompröva kärnkraften efter det som har hänt i Japan.

– Redan innan olyckan i Japan så har det i världen avvecklats fler kärnkraftsreaktorer än vad det har byggts nya. Det är det förnyelsebara som växer.

– Vi i Sverige är ganska ovanliga i att vi har så mycket kärnkraft. Nu menar vi i Miljöpartiet att det finns ett utrymme med el-överskottet som gör att vi kan stänga två stycken kärnkraftsreaktorer, säger Lise Nordin.

Kalle Wannerskog

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista