Nokiaaktien föll kraftigt på börsen

Uppdaterad 17:45
Sony Ericsson överraskade positivt i sin halvårsrapport, medan Nokia varnade för lägre vinster framöver. Aktien föll kraftigt på börsen. Experter menar att det som fick Nokia-aktien på fall var framtidsprognosen.

Helena Nordman-Knutsson är telekomanalytiker på Öhman fondkommission.

– Det är en bedrövelse ut ett aktieperspektiv. Ur ett företagsperspektiv är det inte heller så trevligt, säger Helena Nordman-Knutsson.

Aktiemarknaden reagerade på torsdagen mycket negativt på Nokias halvårsrapport. Detta trots att halvårsvinsten var på mer än 19 miljarder kronor.

Men försäljningen minskade något och de som framför allt fick aktien på fall var Nokias framtidsprognoser. Johan Strandberg är telekomanalytiker på SEB.

– Den stora chocken kom när de guidade för resten av året och säger att de kommer ha ett resultat som är långt sämre än vad marknaden hade räknat med, säger han.

”Gammalt produktprogram”
Förklaringen finns i gammalt produktprogram och ökad konkurrens säger Johan Strandberg.

– Man har litat för mycket på försäljningen av de gamla trotjänarna. Man har inte hängt med i förnyelsen. Samtidigt har konkurrenterna, inte bara Sony Ericsson utan sådana som Samsung och andra japanska tillverkare, har kommit ut med en rad telefoner som konsumenterna upplever som mycket attraktiva, säger han.

För Sony Ericsson ser de däremot bättre ut i butikerna. Niklas Granh i Stockholm funderar på att byta telefon.

– Jag har kört Nokia länge, jag vet inte om det är dags att byta till Ericsson nu. Jag är lite lokalpatriotisk, säger han.

Vann på kameratelefoner
Förklaringen till Sony Ericsson framgång är de lyckat ta fram två storsäljande kameratelefoner. Halvårsvinsten blev nästan 1,9 miljarder kronor. Det bästa resultatet hittills, säger Jan Wäreby, vice VD på Sony Ericsson.

På Stockholmsbörsen sjönk både Nokia och Ericsson kraftigt. Nokia-aktien rasade med 12,9 procent till 91 kronor och 50 öre, medan Ericssons b-aktie gick ned med 6,7 procent till 19 kronor och 60 öre.

Erik Palm
erik.palm@sr.se
Robert
Andersson
robert.andersson@sr.se
Christer
Hillbom
christer.hillbom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista