Mögelskydd kan ha orsakat Parkinson

Ytterligare 14 anställda på Wargöns bruk har drabbats av Parkinsons sjukdom. Sedan tidigare är tre fall kända och de har alla arbetat med mögelbekämpningsmedlet difenyl.

I februari i år överklagade Riksförsäkringsverket beslutet att godkänna de tre arbetarna ersättning som arbetsskada, då man saknade bevis för sambandet mellan difenyl och Parkinson.

Det är under arbetet med den överklagan som de nya fallen uppkommit. Enligt Nils Englund, Wargöbrukets företagsläkare, så har alla varit i kontakt med difenyl.

– Alla fall som är upptagna i den gruppen har arbetat runt de pappersmaskiner som var aktuella. Dessutom arbetade de under den tiden när difenylen var aktuell, säger Nils Englund.

Omslagspapper till apelsiner
Under 50-, 60-, och 70-talen använde Wargöns pappersbruk mögelbekämpningsmedlet difenyl på omslagspapper till apelsiner.

Efter larm om skador på pappersarbetare i Finland på 70-talet stoppades användningen av medlet.

I november förra året godkände socialförsäkringsnämnden i Vänersborg tre före detta bruksarbetares Parkinsonsjukdom som arbetsskada. Därmed skulle de få livränta.

Men Riksförsäkringsverket tyckte inte att bevisen för sambandet mellan difenyl och Parkinson räckte och överklagade beslutet.

De nya uppgifterna har nu lämnats in till länsrätten som en inlaga. Jörgen Nilsson är jurist på TCO/LO och företräder de tre Parkinsondrabbade männen från Wargöns Bruk.

Han tror att de nya fallen tillsammans med tidigare utlåtanden från läkare kan stärka bevisen.

– Det tyder på att det finns ett starkt samband mellan den difenylexponering de varit utsatta för och deras Parkinsonsjukdom. Nu börjar man undersöka på de andra bruken hur och i vilken omfattning difenylexponering har funnits, respektive hur många personer som har insjuknat. Det är klart att siffrorna kan stiga, säger han.

16 nya fall
Totalt är det nu sexton nya fall av Parkinson hos gamla bruksarbetare som blivit kända. 14 av fallen handlar om arbetare som varit på Wargöns bruk.

Under de aktuella åren beräknas 255 anställda ha kommit i kontakt med medlet difenyl på Wargöns pappersbruk. Enligt Yrkesmedicinska kliniken i Göteborg så hade det normala varit på sin höjd ett fall av Parkinson.

Både Gunilla Wastensson, läkare på yrkesmedicinska kliniken och läkaren Birgitta Kolmodin-Hedman, som också är konsult åt LO-TCO, har satt sjukdomfallen i samband med mögelgiftet difenyl.

Men det är svårt att helt säkert är säga att det är difenylpreparatet som är orsaken till att upp mot 20 bruksarbetare drabbats av Parkinson.

– Det första man ska bedöma ur arbetsskadesynpunkt är om det föreligger skadlig inverkan, och det gör det. Man talar också om kluster, en anhopning av fall. Det kan bero på slumpen. Men sedan dök det upp 14 nya fall som har med det här att göra, då ökar sannolikheten, säger Birgitta Kolmodin-Hedman.

Riksförsäkringsverket kan ännu inte säga hur de kommer att ta ställning till de nya uppgifterna, men har fram till den 23 augusti på sig att lämna kommentarer till länsrätten.

Sanna Wiberg i samarbete med SR Väst
sanna.wiberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".