Läkare prickas sällan för felbehandlingar

Det är mycket ovanligt att läkare prickas för felaktiga behandlingar eller diagnoser. Nio av tio anmälningar hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd leder inte till något straff, även om läkarna faktiskt har gjort fel i vissa fall.

Tre läkare missade att Christina Dorf från Söderhamn var döende i cancer. Trots det friades läkarna i HSAN, hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.  

– Jag tycker det är fruktansvärt. Du söker hjälp och du söker hjälp, men får ingen hjälp. Det blir en uppgivenhet. Man känner sig väldigt frustrerad och otrygg, berättar dottern Jessica.

Felaktig dosering friade läkare
Ursäktliga fel är om en läkare har följt praxis, om läkaren är nyutbildad, eller om läkaren har sökt stöd hos en mer erfaren kollega.

Irene Larsson från Gävle fick sju gånger för höga doser cancermediciner. En läkare prickades, en friades efter att ha sökt råd hos just en mer erfaren kollega.

– Jag är glad att jag klarade mig, men jag tänker på det mer och mer. Jag hade lika gärna ha varit död idag, säger Irene Larsson.

Hellre fria än fälla
Lagen säger att en patient ska få ”vård av god kvalitet”. Vad det innebär avgör HSAN, Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, sjukvårdens domstol.

HSAN:s tolkning är att så länge läkarna gör vad som förväntas av dem så ska läkarna hellre frias än fällas, även om diagnosen och behandlingen kanske var felaktig.

Det tolkningen gör att nio av tio fall leder till friande domar i HSAN, som avgör runt 3000 fall varje år. Annika Marcus är chef för ansvarsnämnden.

– En läkare kan naturligtvis diagnostisera fel, men om man ändå följt den gängse undersökningen, så kan han inte straffas. Det är ändå så att flera sjukdomar kan vara svåra att diagnostisera och flera sjukdomar kan vara svåra att behandla, säger Annika Marcus.

Missade cancer
Christina Dorfs ryggont var själva verket cancer. Tre läkare missade det, men friades i ansvarsnämnden, trots att nämnden anser att läkarna gjort fel.

Christina Dorfs cancer var redan för långt gången.

– I och med att de säger att läkarna gjort fel, men att det inte leder till någon åtgärd, så är det väldigt dubbla budskap. Signalen de ger till mig är att det inte spelar någon roll om man gör fel, säger Jessica Dorf från Söderhamn.

Johan Adolfsson, SR Gävleborg
johan.adolfsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista