Byggnads anmält för hets mot folkgrupp

Svenska Byggnadsarbetareförbundet avdelning 12 i Mölndal polisanmäldes på onsdagen för diskriminering och hets mot folkgrupp. Byggnads godkänner inte att man använder sig av utländsk arbetskraft med F-skattesedel.

Det är VVS-företaget Iso-Team som polisanmält fackförbundet. Detta efter det att Byggnads i ett brev skrivit att de inte godkänner att Iso-Team använder sig av utländsk arbetskraft med F-skattesedel.

– ”Grunden till att man inte ska använda Iso-Team är att de har utländsk arbetskraft”. Det är ju som att säga att man kan inte använda Iso-team för att de har negrer anställda, eller homosexuella. Det är de utländska som drabbas av det här. De som skrivit brevet inte tänkt igenom vad de gjort, säger Alexander Broch på företaget Iso-Team.

I ett brev från den 18 juni i år skriver avdelning 12 i Svenska Byggnadsarbetareförbundet till företaget Cero Plåtslageri i Göteborg, att man inte kan godkänna att plåtslageriet använder sig av utländsk arbetskraft av underentreprenören Iso-Team.

Iso-Team har egna underentreprenörer, särskilt från Polen.

”Iso-Team sköter inte reglerna”
Byggnads anser att Iso-Team inte sköter de obligatoriska tillämpningsreglerna av arbetskraften på ett regelmässigt vis.

Men Alexander Broch på företaget Iso-Team säger dock från sitt kontor i Gibraltar, att tillämpningsreglerna utförs ordentligt.

Han menar därför att problemet i grund och botten handlar om att Svenska Byggnadsarbetareförbundet inte vill acceptera att utländsk arbetskraft kommer in på den svenska marknaden.

– Den fackliga rörelsen, speciellt inom vissa områden som Byggnads, känner ett hot från den arbetskraften som kommer från Östeuropa. De är villiga att jobba för lägre priser och under andra förutsättningar. De kräver inte lika mycket som svenskar, säger Alexander Broch på Iso-Team.

”Utan regler blir det kaos”
Ingemar Rönn på Byggnads avdelning 12 har dock ingen förståelse för att Iso-Team gör en polisanmälan.

Han säger att man på fackförbundet absolut inte är emot utländsk arbetskraft men man kämpar för att tillämpningsreglerna följs.

Dessa tillämpningsregler har bland annat med löner och arbetsskydd att göra.

Följs inte de så kan byggarbetares situation på arbetsmarknaden komma att försämras avsevärt, anser Ingemar Rönn.

– Jag skulle vilja påstå att det skulle bli totalt kaos på marknaden där arbetskraft skulle utnyttjas ännu mer än vad de faktiskt utnyttjas idag. Detta eftersom det inte finns någon kontrollmöjlighet, säger han.

Johan Tollgerdt, SR Göteborg
johan.tollgerdt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista