Irakiska poliser snabbutbildas i Jordanien

I Irak är en av de viktigaste uppgifterna för den nya regeringen att bygga upp en polismakt som kan skapa ordning i landet.

Nya poliser håller på att snabbutbildas och en del av utbildningen sker i grannlandet Jordanien där bland andra tio svenska poliser är lärare.

Åke Thorin, en av de tio svenskarna här vid polisskolan för irakier, håller självförsvarsövningar mitt i öknen, 40 km sydväst om Amman. I vanliga fall är han närpolis i Höganäs.

Fem hundra elever
Just nu håller två kullar om drygt fem hundra elever på att utbildas och deras instruktörer kommer från tio olika länder.

Utbildningen är på sammanlagt åtta veckor. Fyra veckor teori, bland annat respekt för mänskliga rättigheter och fyra veckor praktik. Frågan är naturligtvis hur bra polis man kan bli på mindre än två månader.

– På den korta tid det är hinner de med mycket utbildning. Väl tillbaka i Irak får de vidareutbildning, säger Åke Thorin.

Man undrar förstås också vad irakierna själva anser om utbildningen men den amerikanska ledningen för skolan har förbjudit frågor till eleverna.

Polisen angrips
I Irak har poliser och polisstationer ofta kommit att angripas av motståndsgrupperna. Det har också kommit varningar om att den här utbildningsplatsen kan komma att attackeras och området bevakas därför rigoröst av jordansk polis.

Överhuvudtaget gör platsen här mer intrycket av ett militärläger.

– Irakier är mer vana vid och bättre på automatgevär än amerikanska poliser, men de amerikanska poliserna är bättre på pistoler, säger Grigsby Stevens som leder skjutövningarna.

Han är pensionerad polis från Philadelphia men ser mer ut som en irakier där han vankar omkring med en palestinasjal virad runt huvudet.

När poliserna är färdiga med sin utbildning ska de återvända till ett land som i praktiken är i krig, där polisstationer angrips med bilbomber. Man kan undra hur en närpolis från Höganäs kan förbereda sina elever för något sånt.

– Jag har själv varit i krigsmiljö i två år, så jag har en del erfarenheter med mig i bagaget. Men jag har aldrig varit i en sådan situation som de kommer att hamna i. Att lära ut det är mycket, mycket svårt, säger Åke Thorin.

Sten Sjöström, Amman
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista