En av de vargar som sköt under årets vargjakt. Foto: Scanpix.

Skjutna vargar hade hagel i kroppen

Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA, är klara med sin undersökning från årets licensavskjutna vargar. Nu kan SVA konstatera att två av de skjutna vargarna hade äldre läkta skottskador, ett tecken på tjuvjakt.

Vid årets licensjakt har betydligt färre vargar skjutits i år av jämfört med förra året. Sammanlagt har 19 vargar skjutits mot 28 djur förra året. 

Det är ungefär samma resultat som från licensjakten 2010. Vissa av de skjutna vargarna har en del äldre skador, säger Arne Söderberg, samordnare för stora rovdjur vid SVA.

Den största skillnaden är att årets avskjutna vargar har bättre hull och att fler har äldre skelettskador.

Fem vargar med missbildningar har konstaterats och att två av vargarna har äldre läkta skottskador, ett tecken på tjuvjakt.

--Det var två av de 19 vargarna som hade äldre skottskador. Bägge hade hagel i kroppen, vilket man inte får använda vid licensjakten på varg, säger Arne Söderberg.

Olof Liberg, vargexpert och docent i viltekologi, är inte förvånad över att man funnit medfödda missbildningar på vargarna.

 – Det är ungefär vad vi förväntar oss. Förra året fann man inga defekta vargar och det framhölls som kritik mot vargjakten. Men vi kände till den ungefärliga frekvensen av missbildningar i vargstammen, man har ju obducerat ungefär 200 vargar, säger Olof Liberg till Ekot.

Ingen dvärgbandmask har konstaterats. Dessutom har jägarna behandlat de döda djuren bättre än förra året och inte stympats efter avskjutningen.

--Jägarkåren har tagit åt sig av kritiken från förra årets jakt och gjort ett mycket bättre jobb i år, säger Arne Söderberg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".