SAS inställda flygningar väcker kritik

SAS problem med planeringen av kabinpersonal fortsätter orsaka en rad inställningar av flyg. På grund av att alltför många fått semester, ställdes ett 40-tal flygningar in förra helgen och den kommande helgen ställs 32 flygningar in.

Thomas Person på Svensk Pilotförening är mycket kritisk till SAS planeringsmiss.

– Jag tycker det är oerhört tragiskt att man behöver ställa in flyg på det sättet som man gör nu. Det är känt att SAS har gått ganska dåligt de senaste åren, då får inte såna här fel begås, så att man tappar pengar på grund av dålig planering.

Befarar du att många av SAS passagerare kommer att resa med andra flygbolag?

– Det här är en bransch som hänger mycket på vad folk tycker. Idag finns det ett stort utbud på resor och olika flygbolag. Är det så att man plötsligt tappar image och tappar förtroende så är det naturligtvis inte bra.

De tusentals passagerare som berörs av de inställda flygningarna bokas om till andra flyg. Enligt SAS informationschef i Köpenhamn, Troels Rasmussen får de en försening på högst 2 timmar.

På SAS vet man inte hur mycket pengar som går förlorade på grund av de inställda flighterna. Troels Rasmussen säger att det inte rör sig om så mycket pengar som man skulle kunna tro.

Han understryker dock att man på SAS inte är glada över det som skett.

– Vi är inte glada över det som har skett, men vi är nöjda över att vi kan ta hand om alla passagerare ändå, säger Troels Rasmussen, informationschef på SAS.

Först i augusti kommer SAS planering av kabinpersonalen att återgå till det normala.

Johan Tollgerdt
johan.tollgerdt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista