Filippinerna ger efter för terrorhot

Filippinerna fortsätter att ta hem militär från Irak för att rädda livet på den kidnappade lastbilschauffören Angelo de la Cruz.

Elva man, däribland den högste militäre ledaren, kallades hem på fredagen. Enligt det filippinska utrikesdepartementet ska resten av styrkan tas hem snart. Det hela sker trots kraftiga protester från framförallt USA och Australien.

”Ger man efter är spelet över”
Den australiensiska premiärministern John Howard sa på fredagsmorgonen med adress den Filippinska regeringen att ”Jag vill inte vara ovänlig mot en vän, men de (filippinierna) gör ett misstag som inte kommer att ge dem immunitet. Om man ger efter är spelet över, och de (terroristerna) kommer att öka intensiteten i sina attacker.”

Vita Husets presstalesman sa i natt att det här sänder helt fel signaler, man ska aldrig förhandla med terrorister, man kan aldrig sluta en separat fred med terrorister. Talesmannen la också till att det inte kommer att påverka den starka relationen som finns mellan USA och Filippinerna.

Den tillfälliga irakiska regeringen har också kritiserat Filippinernas beslut.

Visas upp på videoband
I ett nytt videoband som sänts till den arabiska tv-kanalen al-Jazira visades Angelo de la Cruz upp, den här gången utan den orangea dräkten som av irakiska kidnappare symboliserat en snar avrättning.

Enligt uppgifter så sa de la Cruz till sin familj hemma i Filippinerna att ”vänta på mig, jag är snart hemma hos er”. Men hans egen röst hördes inte på bandet och det fanns inget som visade när bandet hade gjorts.

Förlängde tidsfrist
I en kommentar efter bandet så sa de la Cruz kidnappare, som kallar sig för Islamiska armén i Irak, att han inte kommer att få återvända hem innan alla filippinska militärer är ute ur Irak. Som tidigare sista datum för detta har varit den 20 juli men nu har kidnapparna sträckt ut den tiden till 1 augusti.

Enligt den Filippinska regeringens ursprungliga beslut skulle truppen ha lämnat Irak den 20 augusti.

Margita Boström, Bangkok
margita.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista