Lärare kan läsa elevernas e-post

De senaste åren har datorerna fått allt större betydelse för undervisningen i skolorna. Men eftersom lärare bland annat fått möjlighet att läsa elevernas e-post, har det dykt upp frågor kring elevernas integritet.

De flesta eleverna har egna e-postadresser och det är vanligt att elever surfar runt och letar efter information på Internet. Lärare på skolorna har möjlighet att gå in och titta i skolornas datorer på vad elever skriver, läsa elevernas e-post och se vilka sidor de besöker på Internet. Frågan är om de har rätt till det.

– Rektorn har ansvar för säkerhetsfrågor på skolan. Samtidigt finns det ett integritetsskydd för eleverna om de nu fått förtroendet att kunna använda datorerna och e-post privat, säger Ingegärd Hilborn som är chefsjurist på Skolverket.

Avvägning på skolorna
Ingegärd Hilborn menar att skolorna måste göra en egen avvägning.

– Säkerhetsfrågorna tar över i vissa situationer och i andra situationer kan integriteten väga tyngre. Det är viktigt att huvudmannen har en policy för hur man ska hantera det här, säger hon.

Svåra gränsdragningar
Enligt Ingegärd Hilborn har skolorna rätt att hålla kontroll på vad som sker med skolans datorer.

Gränsdragningarna kan vara svåra. Även om många skolor har överenskommelser med eleverna om vad som får göras och inte göras, uppstår ibland tvister.

Skola får stänga av elever
Olagligheter, som att ladda hem barnporr eller sprida virus, är självklart förbjudet. Men när det gäller att ladda hem musik eller surfa på tveksamma sidor, med porr eller rasistiska budskap, kan det vara okej om eleven håller på med ett skolarbete om det.

Skolorna får stänga av elever som bryter mot reglerna från datasalen, men bara för en kortare tid, enligt Ingegärd Hilborn.

Inte läsa e-post
Enligt en undersökning på Hagagymnasiet i Norrköping vill 96 procent av eleverna att skolan inte ska kunna läsa deras e-post. Vanligtvis ska skolorna inte heller läsa den, säger Ingegerd Hilborn.

– I normalfallet ska man naturligtvis inte titta i elevernas privata e-post, det är utgångspunkten. Men om det finns en överenskommelse och det uppkommer vissa lägen så kan man behöva göra det. Men man ska hela tiden tänka utifrån säkerhetsaspekten.

Inte skvallra
En lärare får inte läsa saker i en elevs dator och skvallra för de andra lärarna.

– Det får man inte göra på skolan. Den person som blivit utvald att göra kontrollen ska inte berätta det för kollegor utan ska rapportera till rektorn, säger Ingegärd Hilborn, chefsjurist på Skolverket.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".