Storstrejk i tyska Sindelfingen efter Daimler Chryslers hot att flytta.

Stor strejk när Mercedes hotar flytta

Tiotusentals anställda strejkade vid biltillverkaren Mercedes fabriker Tyskland i torsdags. Arbetet lades ner i två timmar i protest mot företagsledningens krav på årliga besparingar på 4.5 miljarder kronor i fabriken i Sindelfingen utanför Stuttgart.

– Om vi inte sparar denna summa flyttar tillverkningen av Mercedes nya C-klass bil från Sindelfingen till fabriken i Bremen och till Sydafrika, säger företagsledningen.

– Utpressning, säger Mercedes fackliga ledning.

”Här råder krig” stod att läsa på banderollen under protesterna i torsdags.

Kortare arbetstid och extra raster
I Sindelfingen arbetar eliten av de tyska industriarbetarna. I jämförelse med kollegorna i Bremen har de anställda i Sindelfingen två veckors kortare arbetstid per år, plus extra raster och lönepåslag.

– En sjukdom vi måste kurera, annars flyttas tillverkningen och 6 000 jobb försvinner, säger Mercedeschefen Jürgen Hubbert.

Facket har gått med på att diskutera besparingar på knappt hälften av den summa företagsledningen begärt, men ännu är ingen överenskommelse i sikte.

Tvingas jobba mer utan påökt
Nyligen tvingades 4 000 anställda vid två Siemensfabriker i Tyskland att gå med på att arbeta tre och en halv timme mer i veckan, utan lönekompensation. Detta för att tillverkningen inte skulle flytta till Ungern.

Vid Boschs fabriker är en liknande konflikt under uppseglande.

Bland börsanalytiker anses konflikterna vara positiva och ett sätt för företagsledningarna att med alla medel vässa konkurrenskraften på världsmarknaden.

Pontus Mattsson, Bryssel
pontus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista