Många skorstenar har spruckna murstockar.

Spruckna murstockar eldfara

Många fastighetsägare som eldar med ved har spruckna murstockar utan att veta om det. Försäkringsbolaget Länsförsäkringar erbjöd sina kunder i Jönköpings län att provtrycka skorstenarna. Hittills har man testat 200 skorstenar och av dem fick så många som 70 procent underkänt.

Johan Gustavsson från Håknarp utanför Lekeryd är en av dem som blev underkända. Även om det innebär stora kostnader att bygga om så är han glad över att han kan göra något åt saken innan det hänt någon olycka. 

– Det är säkerheten som gäller. Om det skulle ta eld på natten så kan ju hela familjen ryka med. När det började läcka tittade han på mig och sa att det inte var riktigt bra, säger Johan Gustavsson.

Svårt att se fel
Under två år har runt 25 stora brandskador där husen blivit totalförstörda varit orsakade av just spruckna murstockar, enligt Mats Wilhemsson, skadechef på Länsförsäkringar i Jönköping. Sotaren ser inte med blotta ögat om det är fel på skorstenen utan måste trycktesta det för att se om det är något fel.

Det är mycket, mycket värre än vad folk tror, säger Robin Schagerlind, skorstensfejarmästare som besiktigat skorstenar i Vetlanda. Han har stött på problemet med sprickor i murstockar.

– Lägger man handen på en skorsten där folk eldar, är det inte särskilt varmt, men mäter du med sonder så är det väldigt varmt där inne. Sådant kan man aldrig se i vanliga fall, säger han.  

Människoliv i fara
Enligt Mats Wilhemsson, skadechef på Länsförsäkringar i Jönköping bör man inte elda förrän man har åtgärdat bristerna. 

– Näst intill 70 procent har fått anmärkningar. En del är så grava att man inte bör elda förrän det är åtgärdat. Det här är inte bara en risk för egendomen, börjar det brinna på natten, så kan det vara risk för människoliv. 

Hesam Akbari
hesam.akbari@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista