Myndigheter dåligt handikappanpassade

Landets försäkringskassor är dåligt handikappanpassade. 80 procent av kontoren saknar till exempel fungerande handikapptoaletter. Det visar en kartläggning, som Riksförsäkringsverket har gjort.

Utanför Riksförsäkringsverkets huvudkontor är det tretton branta trappsteg. Det saknas såväl ramp, hiss som möjlighet att kalla på hjälp för att ta sig upp till dörren. Frågan är hur man tar sig in där om man är rullstolsbunden?

– Du hade fått gå in från Wallingatan, där finns en ingång med hiss intill receptionen. Det berättar Stefan Tengman vid RFV, som har gjort en kartläggning av tillgängligheten hos RFV och landets försäkringskassor.

Om man inte kan gå på sina fötter får man ta en tur på ett par kvarter för att komma in på Riksförsäkringsverket, RFV, i Stockholm. Det finns allvarliga brister i tillgängligheten hos myndigheten och landets försäkringskassor. Det visar kartläggningen som RFV har gjort.

– Den allvarligaste bristen i alla aspekter måste vara just utrymningsvägar som inte fungerar och att man kanske inte har rutiner för att klarar av att föra folk i säkerhet i samband med brand eller andra olyckor, säger Stefan Tengman.

Små handikapptoaletter
Den vanligaste bristen, alltså hos åtta av tio försäkringskassor är att handikapptoaletterna är för små. Näst efter den, hos sju av tio, är det för svårt att orientera sig i lokalerna.

För ett år sedan presenterade handikappombudsmannen en handlingsplan för att röja undan olika hinder för funktionshindrade.

Planen innehöll en checklista för statliga myndigheter. Det är den här listan som RFV nu har gått igenom. Lars Lööw som är handikappombudsman säger att på flera håll uppfyller kassorna inte ens deras miniminivå idag:

– Vi tänker oss inte människor med funktionshinder som aktiva deltagare som försäkringstagare på försäkringskassor till exempel. Om vi tänkte oss det så skulle vi se de här bristerna på ett helt annat sätt. Där handlar det om att samhället är utformat på ett sådant sätt att alla kan delta på samma villkor.

Måste åtgärdas
Nu har Riksförsäkringsverket på sig till 2010 att åtgärda trappan i huvudentrén. Riksdagen har slagit fast att då ska alla kunna ta del av den statliga förvaltningen. Stefan Tengman tror att RFV kommer att klara sin deadline.

– Vi har gjort detta som ett medvetet arbete. Vi visste att vi skulle hitta en hel del brister. Det som vi har gjort nu är att vi vet och känner till var någonstans bristerna ligger och på så sätt skapas möjligheter för oss att faktiskt göra någonting åt det här, säger han.

Jessica Josefsson
jessica.josefsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".