Nedläggning sänkte Electrolux vinst

Vitvarutillverkaren Electrolux vinst minskade kraftigt under det första halvåret i år. En av anledningarna är kostnaderna för att lägga ner företagets fabrik i Västervik. Även Electrolux försäljning minskade.

– Vi har ett par hundra miljoner i valutor och i avsålda enheter som påverkar resultatet negativt. Dessutom har vi några jämförelsestörande poster som till exempel våra kostnader för att flytta fabriken i Västervik och vår förlikning i ett domstolsmål i USA, förklarar vd Hans Stråberg det sämre resultatet.

Engångsposter
Electrolux vinst före skatt för det första halvåret stannade på 2,3 miljarder kronor. Det är över 40 procent lägre än i fjol. Men vd Hans Stråberg skyller alltså det på engångsposter, som kostnaderna för att lägga ner dammsugarfabriken i Västervik.

Fortsätter lägga ner i väst

Bolaget fortsätter att lägga ner i traditionella industriländer och investera i länder med lägre löner. En fabrik i USA och en fabrik i Frankrike är på väg att lägga ner. I stället investerar bolaget 4 miljarder i lågkostnadsländer.

Kvar i Sverige finns bland annat kylskåpsfabriken i Mariestad, där det arbetar mer än 1 000 personer. Electrolux ska nu bygga en fabrik för att tillverka en halv miljon kylskåp om året i Thailand. Enligt Stråberg påverkar det inte den svenska tillverkningen.

– Vi har varit tvungna att flytta vår produktion av dammsugare från Västervik till Ungern, men vi har inga andra planer, säger Hans Stråberg. Aktiemarknaden reagerade negativt på Electrolux rapport, och sänkte b-aktien med 4,5 procent.

Kalle Nilsson
kalle.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista