Skolan i indiska Kumbakonam där branden inträffade.

70 barn befaras döda i indisk skolbrand

Ett sjuttiotal barn har dött i en skolbrand som bröt ut på fredagen i den södra indiska delstaten Tamil Nadu. Ett trettiotal barn vårdas på sjukhus.

Indiska myndigheter rapporterar att minst 75 barn har dött i skolbranden som bröt vid lunchtid i tempelstaden Kumbhakonam som ligger runt 200 mil söder om huvudstaden New Delhi i delstaten Tamil Nadu.

34 barn vårdas nu på sjukhus för allvarliga brandskador. Myndigheterna befarar dock att antalet offer kommer att stiga.

Oklar brandorsak
Det är fortfarande oklart exakt hur branden startade, men man tror att den började i skolans kök på bottenvåningen, då man höll på att laga lunch till de 900 barnen som går i skolan.

Branden spred sig till övervåningen där halmtaket så småningom fattade eld och stängde in flera av skolbarnen. Det är också oklart exakt hur många av skolbarnen i åldrarna sex till tretton år som var inne i byggnaden och hur många som blev instängda.

Allvarligaste branden sedan 90-talet
Det finns också andra rapporter om att det skulle ha varit en elektrisk kortslutning som orsakat eldsvådan som det tog två timmar att släcka.

Indisk tv visade bilder på hundratals gråtande föräldrar utanför skolan, där röken fortfarande steg ur askan.

Det är den dödligaste brand som involverat barn i Indien sedan mitten på 1990-talet då runt 400 barn brändes till döds under en tillställning i den norra delstaten Haryana.

Eva Sohlman
eva.sohlman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".