Vinsten minskar för Electrolux

Vitvarutillverkaren Electrolux vinst minskade kraftigt under det första halvåret i år. Det beror till viss del på de kostnader bolaget haft för att lägga ner dammsugarfabriken i Västervik. Dessutom minskade försäljningen.

Electrolux vinst före skatt för det första halvåret stannade på 2,3 miljarder kronor. Det är över 40 procent lägre än i fjol.

VD Hans Stråbverg skyller det på engångsposter, som kostnaderna för att lägga ner dammsugarfabriken i Västervik. Och bolaget fortsätter att lägga ner i traditionella industriländer, och investera i länder med lägre löner. En fabrik i USA och en i Frankrike är på väg att läggas ner. I stället investerar bolaget 4 miljarder kronor i lågkostnadsländer.

Kvar i Sverige finns bland annat kylskåpsfabriken i Mariestad, där det arbetar mer än 1000 personer. Electrolux ska nu bygga en fabrik för att tillverka en halv miljon kylskåp om året i Thailand. Men enligt Stråberg påverkar det inte den svenska tillverkningen.

Kalle Nilsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista