Strejk mot besparingar på Mercedes

I går strejkade tiotusentals anställda vid biltillverkaren Mercedes fabriker i Tyskland. Arbetet lades ner i två timmar i protest mot företagsledningens krav på årliga besparingar på 4,5 miljarder kronor i fabriken i Sindelfingen utanför Stuttgart.

”Om vi inte sparar denna summa flyttar tillverkingen av Mecedes nya C-klass bil från Sindelfingen till fabriken i Bremen och till Sydafrika”, säger företagsledningen.


Utpressning, säger Medcedes fackliga ledning. ”Här råder krig” stod att läsa på banderollerna under protesterna igår.

I Sindelfingen arbetar eliten av de tyska industriarbetatarna. I jämförelse med kollegorna i Bremen har de anställda i Sindelfingen två veckors kortare arbetstid per år, plus extra raster och lönepåslag.


- En sjukdom vi måste kurera, säger Mercedeschefen Jürgen Hubbert, annars flyttas tillverkningen och 6 000 jobb försvinner.

Facket har gått med på att diskutera bespringar på lite knappt hälften av den summa företagsledningen begärt, men ännu är ingen överenskommelse i sikte.

Nyligen tvingades 4 000 anställda vid två Siemensfabriker i Tyskland att gå med på att arbeta 3,5 timmar mer i veckan, utan lönekompensation. Detta för att tillverklingen inte skulle flytta till Ungern. Vid Boschs fabriker är en liknande konflikt under uppseglande.


Bland börsanalytiker anses konflikterna vara positiva och ett sätt för företagsledningarna att med alla medel vässa konkurrenskraften på världsmarknaden.

Pontus Mattsson, Bryssel

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista