Nelson Mandela talade på Aids-konferensen i Bangkok.

Hyllad Mandela talade mot hiv och aids

På fredagen avslutades den 15 världskonferensen om aids och hiv, med Sydafrikas förre president Nelson Mandela på talarlistan. Han passade på att önska sig en 86-årspresent.

Det har varit en konferens som mycket kommit att handla om det dåliga ansvar som världens politiska ledare tagit för sjukdom som fortfarande ökar i snabb takt. Nelson Mandela stämde in i den kritiken.

Kampvilja mot hiv-aids
Han möttes med flera minuters stående ovationer när han svårt haltande tog sig fram till talarstolen. Väl där utstrålade han en kampvilja mot hiv-aids som få gjort under konferensen.

– Jag skulle ju egentligen inte vara här i dag. Men kampen mot aids och hiv är en av de största utmaningarna som världen har att utkämpa så här i början av det 20:e århundradet. Jag kan inte vila förrän jag sett att det finns en global vilja att bekämpa denna hemska sjukdom, sa Nelson Mandela med eftertryck och fick mer ovationer.

Kritik mot USA
Under veckan har det varit massiv kritik mot främst USA för deras nya linje att bekämpa sjukdomen med avhållsamhet från sex.

Debatten har också handlat om tillgången på bromsmediciner. Länder som Thailand och Indien själva börjat tillverka medicinerna för att ha råd med dem, vilket också Sonia Gandhi, ledare för regeringspartiet i Indien, tog upp det i sitt avslutningstal.

Sista offentliga framträdandet
Nelson Mandela avslutade det hela med att som födelsedagspresent på söndag då han fyller 86 år önska sig att all världens ledare verkligen börjar göra vad de kan för att stoppa spridningen av hiv och aids. Alla vet vad som behövs, sa han.

Nelson Mandela lade sedan också till att han nu verkligen skulle dra sig ifrån offentligheten.

Margita Boström, Bangkok
margita.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista