Från vänster: advokat Peter Althin, Mehdi Ghezali, Gösta Hulthén, Guantánamogruppen, Mehdi Ghezalis far.

Ghezali svarade på pressens frågor

Uppdaterad 17:05
På fredagen framträdde Mehdi Mohammed Ghezali offentligt för första gången. Detta skedde i en tv-sänd presskonferens.

Inför en rad svenska och utländska reportrar sa Ghezali att han hoppas få hjälp av den svenska regeringen med att kräva skadestånd av USA för sin tid i det amerikanska fånglägret Guantánamo.

– Jag vill att de ska göra sitt bästa, sa Mehdi Ghezali.

Ekot kunde sända den första intervjun med Mehdi Ghezali i onsdags. Nu var det dags för honom att möta en lång rad medier och han var märkbart nervös.

Kände inte till regeringens krav
Ghezali sa att han aldrig under tiden i fånglägret fick veta att den svenska regeringen krävt att han skulle släppas fri, trots att han fick fyra besök av svenska myndigheter. Detta har regeringen förnekat med kraft, men Ghezali höll fast vid sin berättelse.

– Jag har inte vetat hur mycket som har pågått här och hur många som har ställt upp för mig och hjälpt till. Jag har bara vetat att Anna Lindh var i USA och hade pratat om mitt fall.

Litar inte på amerikanerna
Dagens stora bakslag för den stödgrupp som hjälper Ghezali kom när han fick frågan vad han tycker om bin Ladin.

– Jag känner inte honom som person och kan inte döma honom. Jag tror inte heller på vad amerikanerna säger, det är mycket av det de säger som inte stämmer.

Mehdi Ghezali förtydligade med att han är emot terror och tycker att attentatet i New York var fruktansvärt, men att han inte är säker på att det var bin Ladin som låg bakom attacken.

Tror på normalt liv i Örebro
Namnet Mehdi Ghezali är minst sagt välkänt i Sverige. För en del svenskar är det ett rött skynke. Ändå tror Ghezali att han kan leva ett normalt liv i Sverige, troligen i Örebro.

– Jag tror inte det ska bli några problem. Nu när jag har berättat allt det här så tror jag att de förstår mer. De han kanske inte vetat allt från början.

Mehdi Ghezalis pappa, som också heter Mehdi Ghezali, hoppas att sonen kan bli svetsare.

– Han vill svetsa och är duktig på svets, jag hoppas att han får jobb.

Du tror inte att det blir svårt om man heter Mehdi Mohammed Ghezali?

– Nej, det lugnar sig. Nu är han i Örebro och han är väldigt snäll, jag tror på honom, säger pappa Mehdi Ghezali.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".