Pinochet förde ut pengar med hjälp av bank

Chiles före detta diktator Augusto Pinochet kan ha fått hjälp från en amerikansk bank att gömma undan pengar på senare år. Det hävdar en utredning som den amerikanska senaten har gjort.

Den ansedda amerikanska banken Riggs anklagas för att ha gömt undan Augusto Pinochets pengar på olika skalbolagskonton. Det ska banken ha gjort efter att en domare beslutade att Pinochets konton skulle spärras, hävdar senatsrapporten.

Tillgångar skulle frysas
Den chilenske förre diktatorn hade uppemot åtta miljoner dollar, ungefär 40 miljoner kronor på sitt bankkonto hos Riggs när han greps i London 1998, han anklagades då för brott mot de mänskliga rättigheterna och domaren bestämde att hans tillgångar skulle frysas.


USA:s senat säger i sin omfattande undersökning att Riggs istället flyttade över ex-diktatorns pengar till andra konton, som på pappret tillhörde två olika skalbolag på Bahamas. På så sätt kunde Pinochet eller hans familj ha fortsatt tillgång till pengarna.

Dålig hälsa
Ledningen för den Washington-baserade banken har inte kommenterat senatens anklagelser, men Chiles president Ricardo Lagos säger att en utredning måste tillsättas om uppgifterna visar sig vara riktiga.

Idag lever den 88-årige Augusto Pinochet i Chile. Hittills har han klarat sig undan åtal eftersom han anses ha för dålig hälsa för att klara ett fängelsestraff.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista