M till angrepp mot s utnämningar av vd:ar

Socialdemokrater dominerar bland politiskt tillsatta vd:ar eller styrelseledamöter i de statliga företagen, visar en rapport som moderaterna låtit ta fram.

Moderaterna kritiserar återigen den socialdemokratiska utnämningspolitiken i de statliga företagen, som den moderate riksdagsmannen Per Bill kallar för Perssonsfären.

– Perssonsfären är de statliga bolagen, det har mer och mer blivit tydligt att de statliga bolagen är en maktfaktor och det är Göran Persson själv som ser till att det är rätt personer, som han ser det, som sitter på de strategiska posterna. Ungefär 200 000 människor är anställda i de statliga företagen och är därmed en av de absolut största maktsfärerna i svenskt näringsliv.

Två av tre är socialdemokrater
Moderaterna har låtit Riksdagens utredningstjänst titta närmare på politisk bakgrund hos vd och styrelseledamöter i de statliga företagen. Resultatet visar att av de politiskt utnämnda personerna är två tredjedelar socialdemokrater.

Det här är ett problem, anser moderaterna, som anser att utnämningarna ska följa det antal mandat partiet fått i det senaste valet, och att socialdemokraterna borde ha runt 40 procent, istället för som i dag cirka 67 procent, av de politiskt tillsatta i de statliga bolagen.

– I strategiskt viktiga bolag, som Systembolaget, Apoteksbolaget, är det ännu fler, ännu större dominans av socialdemokrater än det är i bolaget som än mindre viktiga för makten. Jag tror att socialdemokraterna använder de statliga företagen som en av flera maktbaser, säger Per Bill.

”Erfarenhet från regering är viktigt”
Pär Axel Sahlberg, riksdagsman för socialdemokraterna som sitter i Konstitutionsutskottet menar att utnämningarna inte sker efter partibok, utan för att här finns erfarenhet från regeringsarbete, vilket andra partier saknar eftersom socialdemokraterna suttit länge vid makten.

– Det som moderaterna missar i sina rapporter i det här sammanhanget är att också den politiska erfarenheten är en viktig erfarenhet för den här typen av arbete.

De säger att det är branscherfarenheten som vore bättre att ha stor kunskap om.

– Det har ju visat sig inom näringslivet att det inte är säker att det är själva branschkunskapen är den avgörande frågan, ledarskapet kan vara väl så beroende av andra faktorer. Just i det här sammanhanget tror jag att det är viktigt att ha ett kontaktnät men också en bakgrund i den politiska strukturen, där trots allt staten är ägare i de här verksamheterna, säger Pär Axel Sahlberg.

Inga-Lill Hagberg
inga-lill.hagberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista