Lockande reklam på godiset ska bort

Nu ska seriefigurerna bort från frukostflingor och godispåsar. Det blir av allt att döma ett av förslagen från Folkhälsoinstitutet och Livsmedelsverket som utreder hur svenskarna ska äta bättre och röra på sig mer.

Det är regeringen som beställt undersökningen som ska bli klar till årsskiftet.

Rasmus och Sebastian Risland står och klämmer på godispåsar i en affär i Stockholm.

– På en är det en elefant som tar en lian och svingar sig, säger Rasmus.

– Och smurfar som dansar. Den ser god ut, säger pojkarna, säger Sebastian Risland.

Lise-Lotte Schäfer Elinder på Folkhälsoinstitutet sitter med i utredningen om våra mat- och motionsvanor och hon vill ha bort all livsmedelsreklam som riktar sig till barn.

– Om man går in i en vanlig livsmedelsaffär så är det ju väldigt många tecknade figurer på sig och som appellerar till barn på olika sätt, säger Lise-Lotte Schäfer Elinder

– Om man tittar i en vanlig Kalle Anka-tidning finns det ju reklam för både det ena och det andra riktat till barn, säger hon.

”Bra om reklamen försvinner”
Marie-Louise Risland tycker det är bra om reklamen försvinner ur tidningarna som hennes barn läser.

– Att jag köper Kalle Anka till mina barn är för att jag vill att de ska läsa. Det är inkörsporten till att börja lösa böcker, för ett intresse av att läsa, inte för en massa reklam, säger hon.

Vill komma åt tv-reklamen
Lise-Lotte Schäfer Elinder vill också via EU komma åt reklamen för godsaker i TV3 och Kanal 5, som genom att sända via Storbritannien kommer runt det svenska förbudet mot barnreklam i tv.

Andra förslag som diskuteras är höga skatter på onyttig mat, så att en påse chips skulle komma att kosta dubbelt så mycket som idag. Samtidigt ska äpplena och annan frukt och grönt få lägre moms. Men vi ska också ut och röra på oss mer.

– En del av de förslag som vi kommer att lägga handlar om att förbättra för mjuka trafikanter, fler cykelbanor, säkrare cykelbanor och fler promenadmöjligheter i närmiljön, säger Lise-Lotte Schäfer Elinder.

Kajsa Norell
kajsa.norell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista