En av kropparna som påträffats i en massgrav förs in till bårhus. Foto: Alexandre Meneghini/Scanpix.

Nya massgravar i knarkkrigets spår

Bussarna norrut stoppas
1:58 min

Nya massgravar har hittats i kommunen San Fernando i den nordliga delstaten Tamaulipas i Mexiko. Sedan i fredags han nu 88 döda människor grävts fram där.

Förra året grävdes kropparna av 72 centralamerikanska migranter fram ur flera massgravar i San Fernando. Och nu alltså ytterligare 88.

Vilka de är vet man ännu inte, utom att de kommit färdandes i buss på väg norrut, mot gränsen till USA.

14 personer har gripits. Myndigheterna säger att de tillhör "Zeta", en av de mest våldsamma knarkkartellerna i Mexiko som bildades av tidigare yrkesmilitärer.

Knarkkriget i Mexiko sker fram för allt på två fronter; dels mellan kartellerna om kontrollen av smuggelrutter och dels mellan kartellerna å ena sidan och polis och militär å den andra.

Det är ett krig som drivs av en viss, om är makaber, logik.

Men de här massmorden och de här massgravarna - hur kan de förklaras?

Enligt vissa uppgifter kidnappades över 15 000 illegala migranter från Centralamerika under förra året. Först bestals de på det de hade på sig. Sen tvingades de ta kontakt med anhöriga i hemlandet eller i USA för att få dem att betala en lösesumma - även om det bara rörde om 1 000 dollar per person, så blev vinsten stor eftersom de var så många.

De som inte kunde betala dödades och dumpades i massgravar.

I den här verksamheten har San Fernando blivit en knutpunkt.

Alla som vill nå gränsen genom Tamaulipas måste passera här. Och det är, har det nu visat sig, inget nytt att bussarna norrut stoppas och att beväpnade män väljer ut några passagerare och sedan, oftast, låter bussen åka vidare.

Hur det slutat för dem som plockats ut vittnar massgravarna i San Fernando om.

Men lika skrämmande är att verksamheten kunnat pågå så länge utan att någon slagit larm. Busschaufförer och andra passagerare - de som släppts igenom - har valt att hålla tyst.

Rädslans terror - knarkkrigets kanske mest tragiska bieffekt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".