EU-parlamentariker tjänar på sina resor

EU-parlamentarikernas förmånliga system för reseersättningar blir kvar tills vidare. Ett förslag från parlamentets avgående talman Pat Cox har röstats ned.

När en EU-parlamentariker reser till eller från Bryssel och Strasbourg får han eller hon en ersättning som är mycket högre än de faktiska resekostnaderna. Betalningen sker enligt en schablon beräknad på affärspriser och reser man istället med en billig biljett kan man stoppa mellanskillnaden i egen ficka.

En parlamentariker från Tyskland kan till exempel på så sätt tillskansa sig mer än 250 000 kronor extra per år, har en tysk ekonomiprofessor räknat ut.

Bland många av de svenska parlamentarikerna finns en praxis att skänka mellanskillnaden till sitt parti eller till vad man anser vara välgörande ändamål.

Regelverket har kritiserats länge
Under lång tid har detta regelverk kritiserats och för parlamentets avgående talman Pat Cox har det varit en huvudfråga att förändra det. Men efter att tidigare i år ha misslyckats med att införa ett nytt lönesystem för parlamentarikerna har nu Cox gåt bet också på denna punkt.

Förslaget, som han presenterade skulle ha inneburit att parlamentarikerna bara fått betalt för de faktiska kostnaderna, röstades ned när han och de 14 vice talmännen avgjorde frågan.

Bättre ändra senare
Den tyske kristdemokraten Ingo Friedrich, en av dom som röstade nej säger till tidningen European voice att han tycker precis som alla andra att systemet är dåligt, men tycker att det är bättre att ändra på det senare, samtidigt som man inför ett nytt lönesystem.

Svenska moderaternas Charlotte Cederschiöld som är en av de vice talmännen la ner sin röst, eftersom hon, som hon säger, först vill diskutera frågan med sitt parti.

Pontus Mattsson, Bryssel
pontus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista