Annika Östberg sitter i kaliforniskt fängelse i USA.

Ökning av fängslade svenskar utomlands

Förra veckan släpptes Mehdi Ghezali från Guantánamobasen på Kuba, men han är inte ensam om att ha suttit fängslad långt hemifrån. De senaste åren har antalet svenskar i fångenskap utomlands ökat betydligt.

Enligt Utrikesdepartementets beräkningar sitter omkring 200 svenskar frihetsberövade i länder utanför Norden. För ungefär fem år sedan vara siffran bara 150. Det är främst narkotikabrotten och brotten bland unga i 20-, 30-årsåldern som har ökat, säger Jan Janonius, som är departementsekreterare på UD och har god inblick i frågor som rör frihetsberövade svenskar. Han tror att ökningen beror på ett ändrat resandemönster. Folk reser mer och längre bort.

– Det är billigt att resa. Det kanske är i länder där narkotiska är lätta att få tag på, eller säljs väldigt öppet. Då kanske man frestas att köpa, eller man gör det för man tänker ”det här kanske jag kan tjäna pengar på”, säger han.

Det i särklass vanligaste brottet är narkotikabrott. Därefter kommer människosmuggling och sexbrott. I Sydamerika, i länder som Peru, Brasilien och Ecuador, har många åkt fast för narkotikasmuggling bara det senaste året. Men allra flest svenskar sitter frihetsberövade i Spanien. Det beror på att många svenskar bor där och att många reser dit, säger Jan Janonius.

Annika Östberg är ett känt fall
Även i tyska, thailändska och amerikanska fängelser sitter många svenskar. Några fall har fått särskilt mycket uppmärksamhet. I USA sitter en kvinna, Annika Östberg, som har dömts till fängelse för mord i mellan två gånger 25 år och livstid.

I Eritrea sitter svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaac fängslad på mycket lösa grunder, för så kallad ”otillåten journalistik”. Jan Janonius tillbakavisar kritiken om att UD inte lägger ner tillräckligt mycket energi på det fallet.

– Vi har vid upprepade tillfällen tagit upp det med den eritreanske ambassadören. Då hävdar han att det inte sitter några svenska medborgare fängslade i Eritrea. När vi påpekat att Dawit Isaac är svensk säger han att Isaac är eritreansk medborgare, så honom ska vi inte bry oss om, säger Jan Janonius.

Kan bara bevaka
Utrikesdepartementet kan inte ingripa i den rättsliga processen i ett enskilt ärende i ett annat land utan kan bara bevaka så att landets myndigheter följer sina respektive lagar och regler.

Om Sverige har ett överförandeavtal med landet kan det sedan finnas en möjlighet att personen får avtjäna sitt straff här.

Malin Axelsson
malin.axelsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista