Läkare ska bli bättre på bemötande

Många av anmälningarna till Hälso- och sjuvårdens ansvarsnämnd, HSAN, beror på att patienterna känner sig dåligt bemötta av läkarna. Därför har läkarutbildningarna i Sverige börjat ge kurser i bemötande.

Bara en av tio anmälningar i HSAN leder till ett fällande. Det kan bero på att många patienter anmäler läkare därför att de tycker att de blivit dåligt bemötta och inte på grund av de blivit direkt felbehandlade, säger Annika Marcus chef för HSAN.

– Om en läkare är väldigt empatisk och bemöter patienten väldigt vänligt, så får patienten känslan av att vara korrekt behandlad. Är bemötandet tvärtom, utan empati och arrogant, får patienten känslan av att något är fel. Det kan resultera i en felanmälan, säger Annika Marcus.

Vill minska anmälningar
Att patienten blivit dåligt bemött av en läkare är inte tillräckligt för att HSAN ska kunna fälla läkaren.

Men för att läkarna ska bli bättre på att möta patienterna, och för att minska antalet anmälningar, har läkarutbildningarna i Sverige startat kurser i bemötande.

På Karolinska institutet i Stockholm kallas kursen Doktorskolan. Studenterna får i rollspel och i möten med riktiga patienter träna på att samtala. Samtalen filmas och utvärderas sedan i grupp.

Blir bättre förberedd
Johan Karlsson har ett år kvar på läkarutbildningen i Stockholm och han är en av de första läkarstudenterna som gått Doktorsskolan. Nu tycker han att han vet vad som krävs av läkaren för att patienten ska känna att han eller hon blir bemött med respekt.

– Ja, framförallt är det att lyssna på patienten, inte ha förutfattade meningar, vara vaken för att kulturella skillnader finns och att ge akt på att det är en person och inte bara en patient.

Johan Karlsson tycker att kursen har gjort honom till en bättre läkare, bättre förberedd för att möta patienterna efter utbildningen.

– Man känner sig mycket tryggare i rollen. Känner man sig trygg, känner patienten sig trygg. Är man osäker så speglar man en osäkerhet som man sen projicerar på patienten, säger Johan.

De första läkarstudenterna som utbildats i bemötande belv färdiga för en månad sedan och ska nu ut och börja jobba på riktigt. De ansvariga på läkarutbildningarna i Sverige tror att det kommer att leda till att anmälningarna till HSAN kommer att börja minska om 4-5 år.

Ulrika Lindahl
ulrika.lindahl@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista