Varning för ras i Småland

Efter en intensiv vecka är läget avvaktande på fredagkvällen i den översvämningsdrabbade delen av Småland. I Värnamo där vattnet har sjunkit med nästan en meter är risken för ras det nu kanske största problemet.

Ett annat problem är allt för nyfikna ortsbor. Hemvärnsmannen Per-Erik håller vakt vid en av avspärrningarna längs Lagan.

– Vi körde bort ett par barn som lekte vid vallen, det är farligt att vara där. Man vet inte om det kan rasa. Man ska respektera avspärrat område, säger han.

Vattennivån är lägre
Värnamo fredag kväll är ett Värnamo med mindre aktivitet än tidigare. Folk njuter av den soliga kvällen. Vattennivån i Lagan har sjunkit och blottat stora områden som tidigare låg under vatten.

Nu är det risken för ras som man varnar för. Marken är långtifrån så stabil som den borde. Lutande träd och stolpar och marksprickor är varningssignaler. Under dagen har kommunen låtit en geotekniker peka ut områden som kan vara särskilt riskfyllda och man måste hålla under uppsikt.

Vattnet stiger i Ljungby
Läget är det omvända i Ljungbytrakten där vattennivån i Lagan fortsätter att stiga. Hemvärnsmän har i under fredagen byggt fördämningar vid till exempel Rune Bernardssons villa.

– Jag är tacksam för att de har kommit. Det känns ganska tryggt, säger Rune Bernardsson.

Men på något vis är det ändå lugnet före stormen i västra Småland denna soliga fredag kväll. Eftersom man väntar mer regn senare i helgen, på söndag. Frågan är bara hur mycket.

Tobias Sandblad
tobias.sandblad@sr.se
David
Svanberg
david.svanberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista