Nytt a-kasseförslag får kritik

Låt aktiva arbetssökande få högre a-kassa och de mer passiva lägre. Det föreslår Arbetslivsinstitutet i en utredning som i dagarna lämnats till regeringen.

Arbetslivsinstitutet vill få större rotation på arbetsmarknaden. De som har jobb idag ska uppmuntras till att söka sig vidare till andra jobb och utvecklas. De som är arbetslösa ska slippa en snäll arbetsförmedling som betalar ut ersättning och passiviserar de arbetslösa.

LO:s chefsekonom Dan Andersson är kritisk till Arbetslivsinstitutets förslag att höja ersättningen för aktiva arbetssökande.

– Det är ungefär som att man får betalt för att gå till jobbet och sen få betalt för att arbeta också. Vi utgår ifrån att alla som är arbetslösa hela tiden måste vara aktiva och söka jobb. Man ska inte ha extrabetalt som arbetslös för att man faktiskt söker arbete.

”Fel sätt”
Juan Tarrasson på arbetsförmedlingen i Örnsköldsvik tycker att högre ersättningar till aktiva sökande som väljer att plugga och omskola sig är fel.

– Många skulle kanske utnyttja den där grejen för att om de får mer pengar från a-kassan så skulle man kanske inte vilja jobba. Kanske finns det människor som vill plugga, men jag tror inte de flesta vill göra det, säger han.

Du tror inte att man blir mer motiverad att aktivt söka jobb?

– Nej jag tror det skulle hjälpa folk som är lata. De skulle utnyttja systemet och det är inte bra, säger Juan Tarrasson.

”Kan få negativa konsekvenser”
Enligt Anna Stina Elfving, utredare på TCO, kan Arbetslivsinstitutets förslag få negativa konsekvenser. Hon är rädd för att man skyller på de arbetslösa att de inte har jobb, trots att det kanske inte finns några jobb att få. Att då tvinga folk att bli mer aktiva genom att hota med sänkt ersättning, tycker hon är fel.

Detaljer för hur en ändring av a-kassenivåer skulle kunna se ut kommer att presenteras i slutet på augusti.

Monika Titor
monika.titor@sr.se

Jessica Andersson, SR Västernorrland
jessica.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista