Fem gripna efter indisk skolbrand

Uppdaterad 12:05
Fem personer har gripits efter den svåra branden i en skola i Kumbakonam i södra Indien. Branden har nu krävt 89 barns liv och ytterligare 17 barn kämpar för sina liv på sjukhus i området.

De gripna är bland annat skolans rektor och skolans kock och de är misstänkta för grov försumlighet.

Började i köket
Branden startade i skolans kök, där matlagningen skedde över öppen eld. Köket hade ett palmbetäckt tak och det var där branden tog sig först och fick sedan fick ett mycket hastigt förlopp.

De flesta barn som omkom befann sig i ett klassrum. De kunde inte ta sig ut eftersom lärarna låste dörren när de upptäckte branden och sa till barnen att stanna där. Även det klassrummet hade ett palmbeklätt tak och när det ramlade ner över barnen var de chanslösa.

Bara barn som dog
Bland annat utreder polisen nu hur det kunde komma sig att ingen vuxen person skadade sig eller omkom, utan endast barnen som var i åldern 6-13 år. Skolan hade 800 elever och 700 av dem klarade sig helt oskadda.

En pappa till två barn som klarade sig oskadda berättar för nyhetsbyrån Reuters att det inte varit någon som helst inspektion av skolan de tre senaste åren. Om de hade gjort det, så hade man kanske reagerat på hur dåligt ställt det var med brandsäkerheten och då hade kanske detta kunnat undvikas.

Det här var den andra stora brandkatastrofen i Indien i år. I januari dog 50 personer i samband med en brand under ett stort bröllop.

Margita Boström, Bangkok
margita.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".